Eva Birath

Eva Birath

Sött som dämpar kortisolet

Trötta binjurarPosted by Eva Birath 09 Nov, 2016 11:01

Inte snygga men väldigt goda 😊

Jag har nu testat att använda L- glycin i mina kokosbollar, inte så sött som jag trodde men det funkar bra. Jag åt ett par igårkväll o sov gott i natt 😊

Läs mer om L-glycin • Comments(4)//www.evabirath.se/#post308

Drar ner på kaffet

Trötta binjurarPosted by Eva Birath 15 Sep, 2015 12:07

Jag har funderat ganska länge på att sluta med kaffe, framförallt med tanke på binjurarna men det finns flera skäl. Kaffe påverkar PH värdet i tarmen o drar ut magnesium ur kroppen.


Det verkar finnas olika uppfattningar om det är så att kaffet även förstör ketosen o höjer blodsockret, kanske är det individuellt?

Det skadar ju inte att ge det ett försök o se hur det känns. Jag behåller tillsvidare en kopp på morgonen så får jag se om även den försvinner så småningom. • Comments(0)//www.evabirath.se/#post115

Binjurarna spelar en viktig roll när det gäller kroppens energinivå

Trötta binjurarPosted by Eva Birath 16 Apr, 2015 21:49

De består av två olika delar: binjurebarken som bl a utsöndrar kortisol och binjuremärgen som bl a utsöndrar adrenalin och noradrenalin.

Hos kvinnor i och efter klimakteriet ansvarar binjurarna för den största delen av produktionen av könshormoner. Dessa hormoner har vidare en stor påverkan på välmående, både fysiskt och psykiskt, sexuella drivkraften och vikten.

Känner du att din energinivå är låg? Läs igenom påståendena nedan och se om något stämmer in på dig. Ju fler som stämmer, desto mer troligt är det att dina binjurar behöver lite uppmärksamhet.

Tecken på svaga binjurar kan vara:

 • Att du är trött när du vaknar upp efter en god natts sömn
 • Att du inte kan börja dagen utan kaffe
 • Att du känner sug efter salt och salt mat
 • Att du känner dig mer eller mindre nedstämd
 • Att du känner dig kroniskt trött eller utbränd
 • Att du har högt blodtryck, hög puls, tryck i huvudet
 • Att du känner dig stressad men trött
 • Tappat sexlusten

Jag som vet om att jag har problem med mitt hormonsystem (hypofystumör och låg ämnesomsättning) samt har en hög vilopuls, känner att jag vill ta hand om mina binjurar lite extra.

Binjurarna, sköldkörteln och hypofysen påverkar varandra. Hela hormonsystemet hänger ihop. Lågt kortisol orsakad av underfungerande binjurar är vanligt hos patienter med hypotyreos.

Läs här om de allmänna råden man får för att stärka sina binjurar.

Själv har jag nu slutat med periodisk fasta och äter frukost och regelbundna mindre mål under dagen. Dessutom tar jag extra salt med kalium, jod och magnesium, 1 tsk i ett glas vatten morgon och kväll. Kosten, kosttillskott och sömn, sköter jag redan. Jag äter en strikt mjölkfri LCHF kost och lägger mig kl22, stressar gör jag inte. Jag har även dragit ner på kaffedrickandet och skall prova det här ett tag nu men det känns faktiskt redan lite bättre 😊


Intressant överkurs

Lågt kortisol orsakad av underfungerande binjurar är vanligt hos patienter med hypotyreos och det kan leda till behov av stöd för binjurarna med kortisolpreparat. Men vid sidan om kortisol, finns ett annat mycket viktigt binjurehormon som kan behöva undersökas, nämligen aldosteron.

Binjurebarken utsöndrar kortisol, aldosteron, testosteron, DHEA, DHEA S, androstenedion och östrogen. Både kortisol (en glukokortikoid) och aldosteron (en mineralkortikoid) är vitala och viktiga för hälsan och välmående. När binjurarna är uttröttade, produceras inte nog med kortisol. Även om ett lågt kortisol inte alltid motsvaras av en låg utsöndring av aldosteron, kan en betydande mängd av sköldkörtelpatienter, som har lågt kortisol också ha brist på aldosteron.

Vad är aldosteron?

Aldosteron är den viktigaste i gruppen av mineralkortikoider. Det hjälper till att reglera mängden av natrium och kalium i kroppen, dvs. det hjälper kroppen att upprätthålla balansen av elektrolyter i blodet. När binjurarna mår bra hjälper aldosteron till att upprätthålla en lämplig saltnivå i kroppen, som i sin tur hjälper till att kontrollera blodtrycket. Aldosteron fördelar även distributionen av flöden i jämnt kroppen.

Vad händer om aldosteronnivån blir för hög eller för låg?

När nivån av aldosteron är för hög, stiger blodtrycket och nivån av kalium blir för låg. Man kan få muskelkramper, svagare muskler och domningar eller stickningar i extremiteter.

När aldosteronet blir för lågt, vilket inte är helt ovanligt hos personer med kortisolbrist, kommer njurarna att utsöndra för mycket salt, vilket leder till lågt blodtryck, minskad blodvolym, hög puls och eller hjärtklappning, yrsel, trötthet, och saltsug. Symtom på lågt aldosteron kan också inkludera att man urinerar ofta, har svettningar och en onormal törst.

Vilken roll har salt?

Äter man en saltreducerad kost, så blir symtomen av låga aldosteron-nivåer värre. Att lägga till salt, särskilt havssalt, rekommenderas för sköldkörtelpatienter med lågt aldosteron. Havssalt innehåller viktiga spårmineraler, vilka kan vara bortplockade från vanligt bordssalt. Rekommenderad daglig dos av havssalt är 1/4s till en ½ tesked i ett glas vatten två gånger per dag. Om saltbegäret är ännu större kan Florinef vara ett alternativ man kan ta upp med sin läkare.

Aldesteron och saltbrist

Personer med lågt aldosteron anses vara drabbade av saltbrist.När natrium utsöndras från kroppen så följer vatten med, vilket orsakar frekvent urinerande och uttorkning. Kroppen strävar efter att upprätthålla en jämn balans mellan natrium och kalium i blodet, vilken blodtester ”felaktigt” kan tyda på, dvs. att balans föreligger, men det framgår inte alltid till vilket pris.

Inne i cellerna kan en obalans mellan mineralerna natrium och kalium leda till att man blir trött och det kan också vara en förklaring till att pupillerna fluktuerar vid ett ”ficklampstest”. Som berörts tidigare kan en elektrolytisk obalans förbättras med hjälp av salt och man kan känna sig lite piggare. Dessutom kan vid aldosteronbrist, utsöndringen av ett hormon som heter renin från njurarna öka. Vid reininbrist kan ett problem med hypofysen föreligga.

Källa: Scandlab

 • Comments(6)//www.evabirath.se/#post49