Eva Birath

Eva Birath

Mindre yr

Min konstiga sjukdomPosted by Eva Birath 14 Sep, 2016 15:41
Efter min operation för ca 3 månader sen, har min yrsel bara blivit bättre o bättre.

Jag är fortfarande rätt snurrig men inte alls lika sjösjuk o jag hoppas på sikt att det skall fortsätta att avta mer o mer.

Det känns helt fantastiskt. Jag känner mig faktiskt yngre o fräschare för varje dag. Allt känns lättare o jag har mer energi.

Jag trodde att jag hade nått min fysiska pik i livet o att det därifrån bara skulle gå utför, så att nu få uppleva en uppgång igen vid 60 års ålder känns otroligt 😀  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post269

På gång igen

Min konstiga sjukdomPosted by Eva Birath 30 Jun, 2016 12:12

Jag opererades för 2,5 vecka sen. Det har varit jobbigt efteråt o tog längre tid än jag hade trott, att återhämta mig.

Yrseln har varit värre efter operationen men med dundrande huvudvärk, svullnad i hela bihålesystemet samt lock för öronen, så är det inte så konstigt.


Kanske att det stabiliserar sig när svullnaden invändigt har lagt sig. Jag har inte helt gett upp hoppet 😊


Idag skall jag äntligen träna på gymmet igen, lycka 😀  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post226

Operation

Min konstiga sjukdomPosted by Eva Birath 14 Jun, 2016 19:55

Idag har jag opererats. Man har tömt en bihåla inne i huvudet, i närheten av hypofysen. Tydligen hade jag vätska där som inte skall finnas o har haft sen 2005 (kanske ännu längre).


(Den blå pricken)

Operationen har gått bra o jag har fått komma hem. Jag är fortfarande lite omtöcknad efter narkosen så jag vet inte riktigt hur det känns än men imorgon efter sömn o mat, skall det bli spännande o se hur jag mår 😊  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post209

Operation

Min konstiga sjukdomPosted by Eva Birath 29 Apr, 2016 16:49
Nu har jag fått ett operationsdatum för att ta bort vätskan i min bihåla inne i huvudet, det blir redan i juni.


Det känns ju bra att det gick så fort men lite spänd är jag allt (dom skall ju trots allt in i hjärnan) men också lite förväntansfull för att se om det kan påverka min yrsel.

Jag vågar inte hoppas för mycket men bara tanken på att kunna ta raska promenader o plocka svamp igen ... livskvalité 😊  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post183

Förhoppning

Min konstiga sjukdomPosted by Eva Birath 13 Apr, 2016 14:08
Äntligen har jag då fått komma till öron på Sahlgrenska, jag har väntat sen i somras.


Jag träffade en bra kvinnlig läkare som hade satt sig in i min situation. Hon trodde inte att yrseln hade med bihålan att göra men tyckte ändå att jag skulle opereras. Det blev jag glad för.


Hon såg att bihålan inne i huvudet har varit vätskefylld redan 2005, det var då min yrsel började, så lite förhoppningar har jag.


Nu får jag vänta på att bli kallad till operation, förmodligen blir det inte innan hösten.  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post173

Glädjande besked

Min konstiga sjukdomPosted by Eva Birath 20 Aug, 2015 11:46
Igår var vi så äntligen i Uppsala hos Men1 specialisterna. Det kändes fantastiskt bra. Mycket glädjande var att ingen av oss hade fått fler tumörer. Det kan till o med vara så att vi inte bär på Men1 genen utan ev en genetisk benägenhet enbart för Hyperparathyrios, vi skall testas för det.

Jag kan ha haft oturen att dessutom ha fått en hypofystumör o har man fler än en tumör på hormonbildande organ så klassas man som Men1.

Men det fina är att även om jag då anses ha Men1 så för jag inte den skiten vidare till barn o barnbarn. Barnen får i alla fall kollas för Hyperparathyrios men det känns betydligt mindre allvarligt än Men1.

Dom släpper oss inte utan vi kommer att åka en gång per år till Uppsala för kontroller, vilket känns väldigt tryggt.

Min yrsel har inget med Men1 att göra men jag fick en strimma nytt hopp när jag fick veta att jag har en bihåla inne i huvudet som är vätskefylld o har så varit redan på min första magnetkameraröntgen 2007. Nu får jag undersökas på nytt på öron.

Jag trodde att min urusla ämnesomsättning berodde på en tumör i bukspottkörteln men som tur var hade jag ju ingen sån 😀

Nu tror jag att det beror på en hormonobalans mellan östrogen och testosteron då jag äter östrogen. I andra länder får kvinnor som äter östrogen även ett litet tillskott av testosteron då det bidrar både till välbefinnande, en starkare benstomme, sexlust och bättre ämnesomsättning. (Länk till Intressant artikel i en Läkar tidskrift från 2006). Jag skall prata med min gynekolog om detta.

Livet är spännande o man får aldrig ge upp att kämpa för sitt välmående 😊  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post105

Min konstiga sjukdom

Min konstiga sjukdomPosted by Eva Birath 09 Apr, 2015 15:47
Jag har på senare år upptäckt att jag har en ovanlig och ärftlig tumörsjukdom som kallas Men 1 (Multipel endokrin neoplasi typ 1). Den innebär att jag får tumörer på hormonbildande organ, de kan även sätta sig i lungorna och tarmarna. Det vanligaste är att det är ofarliga tumörer (så kallade adenom) men de kan ställa till otroliga problem när det blir fel i hormonsystemet.


För mig började det med en hypofystumör som min gynekolog upptäckte för ca 20 år sen, problemen jag hade då rättade till sig med hjälp av medicin (de äter jag fortfarande).

De senaste åren har jag haft stora problem med yrsel, trötthet, högt blodtryck, koncentrations och minnes svårigheter (på gränsen till dement), hjärtklappning, övervikt och en massa annat.

Jag fick ingen hjälp förrän jag själv förstod att jag hade Hyperparathyrios (tumörer på bisköldkörtlarna). För 1,5 år sen övertalade jag en professor på Endokrinavdelningen att remittera mig till kirurgen och jag blev opererad. Det var tumörer på alla 4 bisköldkörtlarna.

Jag hade då förstått att även min mamma och syster hade samma diagnos och de blev också opererade.

Mycket blev bättre efter operationen (för oss alla tre) men min yrsel, snabba vilopuls och låga ämnesomsättning har jag kvar.

Min vidriga yrsel som jag har haft i ca 10 år nu, har man inte gett mig någon bra förklaring till. Jag är noggrant utredd på både Öron och Neuro på Sahlgrenska men även om man ser att det är en skada på hjärnstammen, kan man inte förklara varför.

Nu har jag fått nytt hopp. Hopp om att min yrsel kan ha med min tumörsjukdom att göra och har därför letat och hittat en klinik i Uppsala som är specialister på just Men 1.

Jag har skrivit och fått svar. Både mamma min syster och jag är välkomna ... det känns underbart 😀

Även om det inte skulle vara så att min yrsel hänger ihop med det här, så känns det ändå tryggt att ha läkare som vet vilka prover som skall tas. Om inte annat så för att ligga steget före och vara beredd för eventuellt nya tumörer.


Tyvärr så får man ta ansvaret själv om man skall få någon hjälp.

  • Comments(6)//www.evabirath.se/#post45