Eva Birath

Eva Birath

Drar ner på mitt östrogen

HormonerPosted by Eva Birath 15 Jul, 2016 11:07
Det är tre hormoner som gör att din fettförbränning inte funkar, insulin, kortisol och östrogen.


Ett skäl till att jag har haft svårt att bli av med mina extra kilon, har nog varit att jag har ätit östrogen.

I höstas började jag att minska ner på det o det har gått bra. Jag har nu dragit ner till 1/2 tablett (på halva styrkan) till var tredje dag. Inga svettbyar eller sömnlösa nätter, känns jättebra.

Såsmåningom skall jag testa att helt ta bort det, känner mig förhoppningsfull att det skall sätta fart på fettförbränningen 😀  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post236

Bra fastedag

HormonerPosted by Eva Birath 26 Mar, 2016 18:33


Första fikan utomhus, lite kallt i vinden men väldigt härligt 😊

Nu skall det bli gott med mat, jag har inte ätit sen igår.


Periodisk fasta är bra på många sätt, en av fördelarna är att den ökar tillväxthormonerna i kroppen, vilket leder till en ökad fettförbränning och indirekt till ökad muskelmassa.

Tillväxthormon är också centralt för flera vävnaders vitalitet, exempelvis elasticiteten i huden. Ökat tillväxthormon sägs därför motverka de förändringar man ser med åldrandet.  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post165

Äntligen pump o träningsvärk

HormonerPosted by Eva Birath 29 Oct, 2015 15:09


Jag har känt mig som en geléklump i kroppen de sista åren, lätt för att lägga på mig fett o aldrig någon riktig muskelkontakt eller pump vid träning o då har jag ändå kört på lika hårt o tungt som alltid. Skittråkigt!

Men nu sen jag har börjat få ordning på min hormonbalans, känner jag att jag äntligen får kontakt o pump i mina muskler igen. Härlig känsla 😀  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post124

Inget att sträva efter

HormonerPosted by Eva Birath 28 Sep, 2015 10:28

Så här låg fettprocent som jag har på bilden är inget att sträva efter (förutom om man skall tävla). Ingen mår bra när man ser ut så. Kvinnors hormoner rubbas redan under ca 12% kroppsfett (här ligger jag på ca 6%) o man får ett psyke som liknar en anorektikers med sömnsvårigheter, svårt att koncentrera sig o orkeslös. Inget att stå efter.

Jag tycker att man skall sträva efter en sund o vältränad kropp som man trivs med. En form som man kan hålla hela tiden o samtidigt må bra.  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post117

Hormonbalans

HormonerPosted by Eva Birath 09 Sep, 2015 11:54
Att ha en bra balans på sina hormoner påverkar mer än vi kanske tror. Allt från energi, ämnesomsättning, sexuell lust till allmänt välbefinnande.

Med åldern minskar alla hormoner o det känner nog alla av men i synnerhet kvinnor i klimakteriet och därefter.

Man kan själv gynna sin hormonproduktion genom att styrketräna och äta en kost med hög andel fett men det är inte alltid att det är tillräckligt.

Själv fick jag östrogen utskrivet av min gynekolog för ca 2 år sen o upplevde att jag slapp mycket av klimakteriebesvär o kunde sova bättre på nätterna. Men även kvinnor har behov av en liten andel testosteron, det handlar ju om balansen o tillsätter man östrogen så tror jag att man även behöver tillsätta en liten mängd testosteron.

Efter att ha läst en artikel i en läkartidning om nyttan av testosteronet så pratade jag med min gynekolog om detta o har nu fått en testosteronkräm som jag skall smörja mig med varannan dag.

Bara efter ett par dagar kände jag mig både piggare o gladare. Jag börjar få lust att göra saker, som att tex måla vilket jag inte har gjort de senaste 5 åren. Jag känner även att jag får bättre kontakt med mina muskler när jag tränar.

Nu hoppas jag även att min ämnesomsättning skall få mer fart men det är nog för tidigt att säga, jag har bara hållit på i ett par veckor än.

Spännande är det 😊  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post111