Eva Birath

Eva Birath

Ketos mot cancer

KetosPosted by Eva Birath 10 Sep, 2017 20:53

"Ett grundargument för att använda ketogen kost i kampen mot cancer är faktumet att cancerceller behöver glukos — och ganska mycket — som bränsle till sin snabba tillväxt.


Det är precis så en PET-scanning används för att diagnosticera cancer: en injektion av radioaktivt socker lyser upp de maligna cancercellerna eftersom de använder glukos i mycket högre utsträckning än normala celler.


Glutamin, som är en amoinosyra som skapas i nedbrytningen av protein, kan också elda på cancertillväxt.


Att svälta cancerceller på glukos och glutamin som de behöver för tillväxt och istället använda ketoner som bränsle för våra celler, är den grundläggande teorin bakom ketogen kost som ett tillägg till cancerbehandling.


Normala celler har flexibiliteten att kunna växla till ketoner för energi, cancerceller har inte det” förklarar dr Thomas Seyfried, professor i biologi vid Boston College.


  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post336

Ketosmätning

KetosPosted by Eva Birath 07 Sep, 2017 10:09

Det funkade! Jag har nu testat min nya alkomätare o den gav utslag, 0,3 g/l.


Det innebär att jag kan vara säker på att jag bränner fett, då fettförbränning (ketos) avger aceton i andedräkten som i sin tur ger utslag på alkomätaren.


O jag kan garantera att jag inte har druckit någon alkohol, det var mycket länge sen 😊


  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post334

Funkar bra

KetosPosted by Eva Birath 01 Jun, 2016 20:47

Jag har inte mätt mina ketoner på länge men nyfiken som jag är så köpte jag Ketostix på Apoteket idag, jag ligger högt.


Maten har legat på mindre än 10g kolhydrater, ca 80g protein (jag väger 83kg) samt mellan 75 o 80% fett per dag.

Det här känns jättebra för mig, jag är pigg, glad o stark 😀  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post199

Optimal ketos

KetosPosted by Eva Birath 02 May, 2016 14:23

Det finns stora fördelar med att vara i optimal ketos.

Du får maximal fettförbränning, massor av energi men också en rad hälsofördelar.

Ketoner sparar på muskelmassan o minskar aptiten, perfekt om man vill gå ner i fettprocent utan att bli trött, sliten o tappa muskler (som på en traditionell kalorireducerad diet).

För att komma i optimal ketos får man ligga på ca 1-1,5 g protein per kg kroppsvikt (alltså inte för mycket protein), under 10 g kolhydrater o resten fett, gärna så högt som 80% av dagsintaget.

Det kan ta mellan 2-3 veckor innan man slår om från glukosdrift till fettdrift och omställningen kan vara jobbig men det är det värt.

Mellan 1,5 – 3 mmol/L - är optimal ketos för maximal fettförbränning.

Är du intresserad av det här med optimal ketos, lyssna då på Dr Stephen Phinney, hans föredrag finns på kostdoktorns sida.

Superintressant o mycket kontroversiellt.

Jag använder det själv ibland men inte hela tiden, det är inte helt enkelt men väldigt häftigt 😊  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post186

Mörkt lila

KetosPosted by Eva Birath 06 Jul, 2015 13:06

För att jag skall bli så här mörkt lila på stickan krävs det att jag i princip nollar kolhydraterna o ligger ganska lågt på protein men högt på fett.

  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post88

Maten idag

KetosPosted by Eva Birath 22 Jun, 2015 18:22


Visste du att forskare på senare tid, upptäckt att elitidrottare presterar bättre på ketos, alltså fettdrivna.


Att befinna sig i ketos när man sportar kan ha många fördelar då kroppen efter en tid har anpassat sig till att använda fett som bränsle. Då är det i huvudsak hjärna och hjärta som använder ketoner och musklerna använder fett direkt. Detta gör att hjärnan och musklerna inte tävlar om sockret i kroppen. Vem har inte sett idrottare som kollapsat nära målgången? Också mjölksyreproduktionen minskar vid användning av fett istället för glukos i musklerna.  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post82