Eva Birath

Eva Birath

MSM ett viktigt tillskott för din hälsa

KosttillskottPosted by Eva Birath 15 Nov, 2015 07:43

MSM (MetylSylfonylMetan) är en bristvara i dagens samhälle. I första hand beror bristen på konstgödsling.

Åkrarna innehåller ca 85% mindre mineraler idag än vad de gjorde för bara 100 år sedan.

MSM – finns i varje cell i kroppen med högsta koncentration i leder, muskler, hår, hud, naglar. Kroppen använder MSM för att skapa nya celler, ett arbete som pågår 24 timmar om dygnet. Om inte svavel finns tillgängligt blir byggnadsarbetet därefter.

Överflödigt svavel utsöndras ur kroppen inom 24 timmar och man anser att MSM är så gott som helt ogiftigt, i samma kategori som vatten. Det finns inga biverkningar och MSM räknas som ett av naturens mest ogiftiga ämnen.

Svavel är del av immunoglobin, en viktig del av immunförvaret; insulin, det hormon som reglerar upptaget av glukos hos cellerna för produktion av energi; vitaminerna B1 och Biotin som reglerar metabolismen av kolhydrater samt flera aminosyror som är kroppens byggstenar. Det hjälper även till att syresätta kroppen och ökar således energinivån.

Den viktigaste funktionen har dock svavel vid avgiftning av cellerna. Svavlet gör så att cellernas membran blir elastiska och kan släppa in näringsämnen och transportera bort slaggprodukter. Stelnade cellvägger = hög ålder.

Svavel förekommer främst i de svavelrika aminosyrorna cystin, cystein, metionin och taurin som binder gifter. Det är bl.a. därför MSM fungerar så bra mot allergier.

Svavel är viktig del av det kollagen (bindvävsprotein) och främst keratin (hornämne) som bygger upp hår, hud och naglar, brosk senor, bindväv, muskler och skelett.

Svavel ger elasticitet, men det behövs även för uppbyggnad av ny vävnad och reparation av gammal som skadats genom olyckor eller angrepp av fria radikaler.

Mineraler fungerar som en slags kemiska katalysatorer för mängder med processer i kroppen. Finns inte dessa katalysatorer så går många livsviktiga processer på sparlåga och olika sjukdomssymtom kan framträda.

MSM hjälper kroppen med de livsviktiga svavelbyggstenar som behövs för att skapa den essentiella aminosyran metionin. Ur metionin skapas i sin tur aminosyrorna taurin, cystin och cystein vilka har olika roller i kroppens funktion. Metionin behövs för att kroppen ska kunna producera viktiga signalsubstanser typ dopamin, samt kroppens egna smärtlindrare, så kallade endorfiner. Cystein är en av kroppens starkaste antioxidanter och behövs för att bekämpa alla de fria radikaler som uppstår i kroppen.

MSM används även i produktionen av hormoner och immunoglobuliner, de beståndsdelar som immunförsvaret bygger på. Många upplever att de får ett starkare och bättre fungerande immunförsvar med MSM.

MSM har också både antiinflammatoriska och smärtdämpande egenskaper. MSM dämpar de nervsignaler som färdas via de så kallade ”c-fibrerna” i nervsystemet. Dessa nervbanor är de som bland annat förmedlar långvarig och molande värk.

  • Comments(2)//www.evabirath.se/#post126