Eva Birath

Eva Birath

Naturbeteskött

Bra matvalPosted by Eva Birath 14 Mar, 2015 09:11

Fettet i biffkött har blivit mindre hälsosamt sedan uppfödarna gått över till kraftfoder. Djur som får gräs och grovfoder fram till slakt höjer andelen eftertraktat omega-3-fett upp till 25 gånger, visar svensk forskning.

Orsaken är enkel, växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.

Världsnaturfonden WWF menar att naturbete på ängsmark binder kol och i slutändan därför bidrar till en positiv klimatpåverkan, trots alla försök som gjorts för att framställa metanrapande och fisande kor till klimatbov nummer ett.

Den centrala frågan är därför att återigen göra animalieproduktionen mindre fossilbränsleberoende och mer ekologisk.

Det mesta kött man hittar i butikerna är uppfött på spannmål (det billiga men dåliga alternativet). Det lilla naturbeteskött man hittar är dyrare. Men om man köper det direkt från gården som producerar det blir det betydligt mer överkomligt ... och mer miljövänligt.




  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post25