Eva Birath

Eva Birath

Allt börjar i tarmen

KostPosted by Eva Birath 12 Aug, 2017 10:19

Det verkar som om Hippokrates hade rätt, att nästan all hälsa i kroppen utgår från magen.

Genom att påverka våra tarmbakterier kan vi lindra eller helt bli av med vanliga magproblem, allergier, depression, styra mättnadskänslan och minska risken för folksjukdomar som cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.


Våra matvanor styr vilka bakterier som lever och växer till i tarmen.


De största bovarna bakom en dålig bakterieflora är den moderna kosten med alla kemikalier, E-ämnen, socker och vitt mjöl.

Själv jobbar jag aktivt på att försöka förbättra min tarmflora genom att;

•Äta mycket fibrer i form av råa grönsaker, o då särskilt bra grönsaker som ger näring åt bakterierna i tjocktarmen.

•Ta extra tillskott av probiotika, kollagen o resistent stärkelse.




  • Comments(1)//www.evabirath.se/#post332

Hälsa är livskvalité

GlädjePosted by Eva Birath 30 Jul, 2017 13:33

Orkeslös, förstoppad, pillerknaprande med smärta, artros o ett gäng autoimmuna sjukdomar!


Är det så vi vill ha det?


Läkemedel kan hålla oss vid liv länge men till vilket pris?


De flesta äldre idag äter ett gäng olika mediciner o har ett otal olika diagnoser, det är mer normalt att ha högt blodtryck o diabetes än inte.


Men alltid är det nån som känner nån som har levt på socker, rökt o burit sig åt o ändå blivit 100år, men se dig omkring, hur ser verkligheten ut?


Depression, övervikt, diabetes autoimmuna sjukdomar o cancer bara ökar.


Jag oroar mig för kommande generationer, då maten o miljön är ännu sämre nu än när jag växte upp.


Det går att bromsa den här trenden men då gäller det att tänka till o våga gå emot strömmen o prioritera sin hälsa. Ingen annan gör det åt dig.



  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post331

Resistent stärkelse

KostPosted by Eva Birath 21 Jul, 2017 12:39

Jag skall testa att ta resistent stärkelse i form av potatismjöl, 1 msk i kallt vatten på morgonen o 1 på kvällen.

Jag vill inte använda bönor eller kall potatis, då jag isåfall troligtvis går ur min ketos.

Om det kan göda mina goda tarmbakterier o också sänka blodsocker i samband med mat, så är det värt att testa.

"Resistent stärkelse är stärkelse som helt enkelt inte bryts ned till glukos av våra enzymer i mun, magsäck och tunntarm utan klarar hela resan ned till tjocktarmen där den sedan bryts ned av tarmbakterier och omvandlas till energi för bakterierna och korta fettsyror som smörsyra som tarmbakterierna i sin tur bjuder oss på.

Våra egna, mänskliga celler i tjocktarmen föredrar smörsyra som bränsle. Så länge de får det så ser de till att hålla pH-värdet i tjocktarmen tillräckligt surt för att hålla farliga tarmbakterier stången. I brist på smörsyra kan de istället som nödproviant använda glukos från vårt blod som energikälla men med flera negativa effekter. Nu fallerar pH-kontrollen och skadliga bakterier kan ta överhanden.

Signalerna till hjärnan från detta organ som näst hjärnan innehåller flest neuroner (mer än vad som finns i ryggmärgen) fallerar och resulterar i leptin- och insulinresistens.

Det är precis detta som händer när vi äter en västerländsk kost med lite resistent stärkelse och mycket snabba kolhydrater.

Men även en väldigt strikt LCHF-kost utan grönsaker eller rotfrukter med lösliga fibrer och resistent stärkelse har liknande problem.

En strikt LCHF-kost som så kallad nollning, svälter dina tjocktarmsbakterier på näring och därmed dina egna tjocktarmsceller på smörsyra.

Tyvärr går detta inte att kompensera genom att äta mycket smör som innehåller smörsyra. Denna smörsyra kommer din kropp att ta upp innan den når tjocktarmen.

Det paradoxala här är att om du äter en väldigt strikt LCHF-kost utan lösliga fibrer och resistent stärkelse så kommer din tjocktarm att tvingas leva på en HCLF- (högkolhydrat lågfett-) kost vilket den adrig varit anpassad för med negativa hälsokonsekvenser som följd.

Dina tjocktarmsceller vill ha LCHF, helst i form av smörsyra."

Per Wikholm

Länk till hela artikeln



  • Comments(3)//www.evabirath.se/#post330

Cancer lever på socker

KostPosted by Eva Birath 11 Jun, 2017 16:54

"Att socker och stärkelse göder cancer är en gammal kunskap som resulterade i ett nobelpris till Dr. Otto Warburg 1931. Han visade att cancerceller svälter ihjäl utan glukos, något som finns i kolhydrater som t.ex. socker, vitt mjöl och stärkelse. Cancer älskar socker, söta drycker, potatis, bröd, pasta, pommes, vitt ris, sötsaker, mjölmat, spannmål till och med frukt kan med fördel uteslutas. Om du redan har cancer kan du även minska på mejerivaror där vasslen är insulinhöjande.

Idag finns även mycket ”dolt socker” som är tillsatt socker i ett livsmedel, det används oftast som smakförstärkare. Alla olika typer av kolhydrater blir till glukos i kroppen som ger ett högt blodsocker och höga insulinnivåer, som i sig är en signifikant riskfaktor. Det finns dock olika kolhydrater t.ex artegna kolhydrater som grönsaker de kan istället öka insulinkänsligheten vilket är positivt. Ät naturlig mat!

Tyvärr har inte detta uppmärksammats inom cancersjukvården vilket är högst anmärkningsvärt och nästintill kriminellt. Förebyggande åtgärder t.ex. kostförändringar lyser med sin frånvaro. Skälet till detta ointresse är krasst ekonomiskt. Ju fler som får cancer, ju större anslag till cancerforskning och ju större blir läkemedelsförsäljning, där cancerläkemedel beräknas bli nästa storsäljare.

Dietister har i uppgift att sprida SLV’s kostråd om tallriksmodellen (HCLF – High Carb Low Fat) till allmänheten och får pengar till sin utbildning via Livsmedels-och Läkemedelsindustrin. På barnonkolog-avdelningarna serveras barnen socker! Barncancerfonden ger ut kokböcker med massor av söta rätter! På Barncancer-träffar serveras socker och godis i mängder. "

Hämtat från Eva-Lotta Ryds sida

Film



  • Comments(2)//www.evabirath.se/#post329

Socker lika farligt som tobak

KostPosted by Eva Birath 22 Jan, 2017 10:37

" De värsta sockerfällorna hittar man ofta i de fettfria produkterna. En fettfri yoghurt innehåller hela fem teskedar socker. En konservburk med Heinz tomatsoppa innehåller fyra teskedar och Mars chokladkaka rymmer så mycket som åtta teskedar socker, skriver dailymail.co.uk.

Matindustrin har fått rådet att dra ner på mängden socker i sina produkter sedan flera läkare och forskare har påtalat att det är precis lika farligt som tobak. All forskning pekar på att industrin måste skära ner sockret i produkterna med minst 30 procent för att förhindra en våg av sjukdomar och död.

- Socker är vår tids tobak, säger Simon Capwell, professor i klinisk epidemiologi på universitetet i Liverpool.

- Söta drycker och skräpmat serveras överallt och intet ont anande föräldrar köper det till sina barn medan industrin fokuserar på vinst i stället för våra framtida generationers hälsa, fortsätter Capwell.

Fetmaepidemin hittills har generat både sjukdomar och död och bara i Storbritannien kostar fetma och diabetes 5 miljarder pund om året. Om det fortsätter i samma takt som i dag kommer siffran att överstiga 50 miljarder pund år 2050.

I Storbritannien konsumerar den typiska britten 12 teskedar socker per dag, men en del vuxna konsumerar så mycket som 46 teskedar socker per dag. Det intag som rekommenderas av Världshälsoorganisationen är 10 teskedar, även om det sannolikt kommer att halveras."

Varför äta det alls?



  • Comments(2)//www.evabirath.se/#post328

Mental hälsa

KostPosted by Eva Birath 08 Jan, 2017 16:30

Är du intresserad av hjärnan, så lyssna på ett föredrag av Nora Gedgaudas.

Hon pratar om hur viktigt det är att hålla nere på kolhydraterna, äta animaliskt fett för vår mentala hälsa och varför ketoner ger hjärnan en hälsosammare energi.

Om du vill hålla dig mentalt frisk, smart o leva längre 😊

Länk





  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post325

Ljusare

GlädjePosted by Eva Birath 01 Jan, 2017 14:21


Bra första dag på året. Ljusare, skön promenad o bara bra näring 😊



  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post324

Besviken på Sveriges Radio P1

MediaPosted by Eva Birath 27 Dec, 2016 10:50

Nu har jag lyssnat på P1 där jag var med i går morse o jag måste säga att jag blev riktigt besviken.

I intervjun pratade jag mycket o länge om det som ligger mig varmt om hjärtat, hälsan o mat som medicin, men inget av det kom med.

Jag fick egentligen bara sagt att det finns fördomar mot kvinnor med muskler, inget nytt o inte speciellt intressant (bara utseende). Sen var det andra inne o babblade om sånt som jag inte håller med om, det var jag inte heller förberedd på.

Det var synd, men budskapet kanske är för kontroversiellt för vanliga Svenssons 😊



  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post322

Har du läckande tarm?

KostPosted by Eva Birath 04 Dec, 2016 11:38

Steven Wright har tagit fram följande frågebatteri - Om du har autoimmun sjukdom eller om du har 3 eller mer JA-svar så har du troligtvis läckande tarm.

1. En diagnostiserad autoimmun sjukdom

2. Överkänslighet mot födoämnen

3. Säsongsallergi

4. Kronisk trötthet

5. Svårt att gå upp eller ner i vikt

6. Artrit eller ledsmärta

7. Muskelsmärta eller diffus värk

8. IBS

9. Inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och Ulcerös colit

10. Magbesvär som förstoppning, diarré, gaser uppblåsthet, rapar, svårt att bryta ner maten, reflux.

11. Hudsymptom som acne, rosacea, utslag, eksem

12. Hjärnsymptom som hjärndimma, ADHD, depression, ångest

En enkel handlingsplan för förbättrad tarmhälsa:

1. Verktyg för att mildra kortisolfrisättning tex varma bad, promenader, yoga, meditation. Mer långsiktigt: helt enkelt tänk på om du lever på det sätt du vill leva.

2. Ta bort livsmedel ur kosten som kan skada tarmen, genom att tex följa det autoimmuna protokollet (AIP).

3. Undvik att ta hormonpåverkande läkemedel (kortisonpreparat, p-piller, antibiotika, smärtstillande NSAID-preparat).

4. Prioritera sömn.

5. Prioritera daglig fysisk aktivitet.

6. Inkludera stödjande kostfaktorer: tex gröna bladgrönsaker, benbuljong, ingefära och kokosolja.

7. Inkludera extra näringsrik kost eftersom en brist på vissa mikronäringsämnen är kopplat till ökad genomsläpplighet i tarmen (inälvsmat, skaldjur och fisk – d-vitamin, glutamin och omega-3 fetter)

Hämtat från Karl Hultens sida

  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post317

Mata rätt bakterier

KostPosted by Eva Birath 29 Nov, 2016 12:18
Vi har alla en massa bakterier i våra tarmar, vissa är livsnödvändiga men alla är inte goda bakterier som jobbar för vårt immunförsvar o vår hälsa, en del förstör vår tarm.


För att ge dom goda bakterierna en chans att växa till sig o ta över, mata dem med bra mat o prebiotika så som lök, vitlök, sparris o ruccola.

Ge inte de usla bakterierna mat, då de då växer till sig o tar över. Usla bakterier lever på bla socker, vitt mjöl o jäst.



  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post315

Frasiga fröknäcken

Bra matvalPosted by Eva Birath 26 Nov, 2016 10:47

Jag har bakat fröknäcken här på morgonen, det är gott att ha hemma 😊

Mitt recept ser ut så här:

1 dl linfrön

1 dl skalat sesamfrö

1 dl solrosfrön

0,5 dl kokosolja

1 msk fiberhusk

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

0,5 tsk salt

2,5 dl kokt vatten

Garnera med pumpakärnor

Ca 50 min i 150 grader.





  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post314

Så värt det!

AIPPosted by Eva Birath 25 Nov, 2016 11:11



Har du hälsoproblem så kan det mycket väl vara en autoimmun sjukdom som orsakas av att du äter något du inte tål.

Prova att utesluta allt som kan inflammera din kropp o se hur du känner dig. De flesta känner stor skillnad på bara en månad o i de flesta fall så är det gluten som är det största problemet.

Mat som kan orsaka problem:

Socker, gluten, kassein, äggvita, jäst, ris, jordnötter, frön, tomat, paprika, chili, potatis, kaffe, alkohol o vegetabiliska oljor.

Det finns säkert mer, bla många e-ämnen som tex karragenan.

Min diet består idag av:

• Citron/äppelcidervinäger drinkar

• Grönt i form av vitkål, broccoli, sparris, sallad, lök, vitlök o rucola

• Kött, fisk, lever eller skaldjur

• Ankfett, kokosfett eller olivolja

• gurkmeja, vetegräs, kelp o ingefära

• kycklingbuljong

Det här har jag kommit fram till att jag måste utesluta:

• Ost

• Mjölkprodukter

• jordnötter

Jag har kvar att testa:

Avokado

Äggvita

Smör

Kaffe



  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post313

Hur man botar autoimmuna sjukdomar

AIPPosted by Eva Birath 17 Nov, 2016 13:51
Första filmen i en serie om sju intressanta filmer, om hur man kan bota autoimmuna sjukdomar med kost och livsstil.


https://betrayalseries.com/episode-1-1nyawjkj2



  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post309

Sött som dämpar kortisolet

Trötta binjurarPosted by Eva Birath 09 Nov, 2016 11:01

Inte snygga men väldigt goda 😊

Jag har nu testat att använda L- glycin i mina kokosbollar, inte så sött som jag trodde men det funkar bra. Jag åt ett par igårkväll o sov gott i natt 😊

Läs mer om L-glycin



  • Comments(4)//www.evabirath.se/#post308

Aiplunch

AIPPosted by Eva Birath 06 Nov, 2016 14:47

Aiplunch idag - blandfärs fräst i ankfett med lök o vitkål med rucola o avokado.

  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post306

Gott till mat

AIPPosted by Eva Birath 04 Nov, 2016 10:07

Jag har gjort min första tapenade, den blev jättegod.

Enklast tänkbara, bara svarta oliver, olivolja o vitlök.

Nästa gång skall jag testa en lite mer avancerad med sardeller o kapris 😊

Nyttigt o gott o funkar även på Aipdiet.



  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post305

Nöjd

Periodisk fastaPosted by Eva Birath 04 Nov, 2016 06:22

Jag har nu genomfört min första längre fasta men det blev tyvärr inte en 5-dagars fasta då jag var tvungen att bryta efter 4 dygn pågrund av myrkrypningar i benen. Det blev helt enkelt för jobbigt o allt salt o magnesium hjälpte inte.


Jag kommer definitivt att göra om det, kanske en gång på hösten o en gång på våren men kanske bara 4 dygn beroende på hur det går med nervryckningarna i benen.

Dag 4 - var jag frusen när jag vaknade o hade lätt huvudvärk men det blev bra när jag gick upp o drack vatten o tog en kopp kaffe.

Kände mig piggare o fräschare än dag 3 o stärkt av känslan att jag klarar det här 😊

Fast besluten att klara även dygn 5, gick jag o la mig men krypet i tår o vader blev helt enkelt för mycket, så jag gick upp o åt en tallrik kokt vitkål med kyckling ... gissa om det smakade gott o nu släpper krypet så att jag kan sova 😊

Jättenöjd att jag klarade 4 dygn.

  • Comments(2)//www.evabirath.se/#post304

Fördelarna med att fasta

Periodisk fastaPosted by Eva Birath 01 Nov, 2016 12:33
"Fasta slimmar till magen, ökar fettförbränningen och kalibrerar din aptit.


Fasta är ett vapen mot tumörceller, stärker ditt immunförsvar och kan påverka ditt genuttryck.

Fasta ökar tillväxthormonerna i kroppen vilket leder till ökad fettförbränning och indirekt till ökad muskelmassa.

Tillväxthormon är också centralt för flera vävnaders kapacitet och vitalitet, exempelvis elasticiteten i huden. Ökat tillväxthormon sägs därför motverka de förändringar man ser med åldrandet.

Både nivåerna och känsligheten för aptitstimulerande och mättnadsstimulerande hormoner påverkas. Mängden av hungershormonet ghrelin minskar och mängden av mättnadshormonet leptin ökar. Framför allt ökar känsligheten för leptin, vilket motverkar den minskade känsligheten för samma hormon man ser vid långvarig övervikt.

Hämtat från Jonas Bergqvists sida



  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post303

Första gången för mig

Periodisk fastaPosted by Eva Birath 31 Oct, 2016 00:00

Jag har läst att alla över 40 år bör fasta minst 5 dygn i sträck varje kvartal för att hålla sig frisk, då man på så sätt re-settar hela systemet.


Själv har jag aldrig testat att fasta mer än

24 timmar, så det blir första gången jag gör en långfasta.


Jag skall köra med bara vatten, då jag har läst att det blir lättare än om man tillåtet sig kaffe, fett o annat.


Spännande 😀



  • Comments(1)//www.evabirath.se/#post302

Högt kortisol bryter ner muskler

StyrketräningPosted by Eva Birath 27 Oct, 2016 16:14

Det gäller att behålla så mycket muskler det bara går, för de försvinner med åldern om du inte gör något åt saken. 😊

  • Comments(0)//www.evabirath.se/#post301
Next »